škofjeloški oktet

O škofjeloškem oktetu

Škofjeloški oktet je bil ponovno ustanovljen konec leta 2007. Glavni pobudnik je bil Žan Mahnič, organist v Gorenji vasi. Prvi pevovodja okteta je bil Marko Ušeničnik, kmalu pa ga je zamenjal Dominik Jurca.

 

Po treh mesecih dela smo imeli že tri božične koncerte, konec leta 2009 pa prvi letni koncert. V letu 2009 smo se tudi umestili v Prosvetno društvo Sotočje.

 

V letu 2010 se je oktet močno kadrovsko zamenjal in okrepil. Vodenje je prevzel Andrej Žagar, ki nas je uspešno pripeljal do novega letnega koncerta v jeseni tega leta. Posebnost Škofjeloškega okteta je sama zasedba: v oktetu nas je namreč kar deset pevcev. Pojemo povsod, kamor nas povabijo, tako se je nabralo že kar lepo število nastopov. Na vsakoletnih območnih pevskih srečanjih smo bili po mnenju strokovne komisije vedno izbrani za petje na regijskem tekmovanju. V letu 2013 smo se ga udeležili in dosegli Zlato priznanje, posebno priznanje za obetavno zasedbo in priznanje za najboljšo malo pevsko skupino srečanja. Vedno radi sodelujemo tudi pri večjih projektih. V posebno veselje nam je bila vloga »hudičev« v Škofjeloškemu pasijonu in pa vloga ljudskih pevcev, mlinarjev, koscev v igri Dve nevesti..

 

Pri oktetu smo se odločili, da bomo najbolj zvesti slovenski glasbeni zakladnici. Kdo bi lahko bolje prepeval slovenske pesmi, kot prav slovenski pevci. Pa koliko sporočil in lepote je v teh pesmih! Domovinske, ljubezenske, napitnice, rudarske, ljudske in umetne, cerkvene in posvetne.

 

Nikoli ne bomo mogli vsega preučiti in zapeti. Slovenija ima v pesmih neizmerno bogastvo kulture, zgodovine in narodne identitete, iz katerega lahko vedno črpa novih moči in navdušenja za potešitev tako estetskih, kot intelektualnih apetitov. Slovenci smo in Slovenci bomo ostali.

 

Lovro Sušnik, BAS

Lovro SušnikRojen sem leta 1990.

Doma sem v Škofji Loki na Trati. V Škofjeloškem oktetu pojem bas. Z glasbo sem se srečeval že vse od rojstva. Prvi resnejši koraki so se začeli z glasbeno pripravnico v škofjeloški glasbeni šoli. Tam sem se učil tudi kitaro in nauk o glasbi. Po končani osnovni šoli sem začel peti v Mladinskem pevskem zboru Suha, tam sem pel kar 8 let, s sopevcem Rokom Stražarjem. On je bil pobudnik, da se vključim v Škofjeloški oktet, ker so potrebovali basista. Predlog se mi je zdel zanimiv in tako sem prišel na uvodno uro. Vzdušje je bilo fenomenalno in pesmi so mi bile všeč, tako da nisem dolgo okleval.

Rok Stražar, BAS

rok strazarRojen sem leta 1978.

Svojo pevsko avanturo sem pričel pred 18-timi leti v Mladinskem cerkvenem zboru na Suhi, kjer pojem še danes. Prepeval sem tudi v KPZ Škofja Loka ter v Tratarskem zvonu iz Gorenje vasi.

 

Oktetu sem se pridružil januarja 2010 kot basist. Sem brez glasbene izobrazbe, torej samouk, a sem letos pričel obiskovati solo petje v Ljubljani. Oktetu sem se pridružil iz radovednosti, ker še nisem pel v izključno moški zasedbi. Pravtako sem potreboval več petja, ki je poleg branja moj najljubši hobi. Zasebno pa sem srečen očka treh otrok.

Jan Bertoncelj, BAS

Jan BertonceljRojen sem leta 1991.

Moja glasbena pot ima le dve postaji – Gimnazijski mešani pevski zbor Škofja Loka, v katerem sem sodeloval v gimnaziji, in Škofjeloški oktet, v katerem pojem 2. bas. Peti v takšni zasedbi je svojevrstna izkušnja, saj se med seboj odlično razumemo, poslušamo in glasovno prekrivamo, kar pa se jasno projekcira na nastopih.

 

Poleg petja v Škofjeloškem oktetu sem še amaterski gledališki igralec v Škofji Loki, Retečah, Šentvidu in drugje. Aktivno sodelujem še na področju cerkvenega udejstvovanja v Starološkem župnišču – ministrant, animator, ... Moje delavno mesto je na Klubu Škofjeloških študentov (KŠŠ), in sicer kot operater. V letu 2014 sem diplomiral iz Novinarstva na Fakulteti za družbene vede.

Roman Štremfelj, BARITON

Roman ŠtremfeljRojen sem leta 1969.

Z glasbo me je spoznal in navdušil sedanji novomeški škof Msgr. Andrej Glavan, v času mojega otroštva in mladosti župnik v župniji Stara Loka v Škofji Loki, kjer sem se rodil. Za odkritje mojega daru in še za marsikaj drugega, sem mu še danes hvaležen.

Po začetkih in med dolgoletnim sodelovanjem v mešanem pevskem zboru župnije Stara Loka, sem prepeval v različnih mešanih in moških zasedbah, nazadnje v oktetu CEH in sedaj v Škofjeloškem oktetu.

Sem oče štirih hčera, srečno poročen, zaposlen v svojem podjetju, katerega vodim od ustanovitve leta 1994 in nikoli mi ni dolgčas.

Rok Kafol, BARITON

Rok KafolRojen sem leta 1971.

V glasbeni šoli Škofja Loka sem se pri Milenku Arnejšku učil igranja na harmoniko. Kasneje sem v isti glasbeni šoli zaključil tudi šolanje petja v razredu prof. Vere Mlejnik. Pel sem v pevskem zboru študentov medicinske fakultete, PZ Makrame iz Škofje Loke in pri PZ Lubnik.

 

V oktet me je povabil Janez, pojem pa bariton. Mislim, da smo se fantje medsebojno dobro povezali in se dopolnjujemo. Pri petju v oktetu res uživam. Vsakodnevni kruh si služim kot programer v razvojnem oddelku. V prostem času poleti kolesarim, pozimi pa na smučeh obiskujem naše hribe.

Primož Kalan, 2.TENOR

Primož KalanRojen sem leta 1977.

DRUŽINA: žena Mojca, hčerki Anja inTjaša;

IZOBRAZBA: osnovna šola, veterinarski tehnik, matura, dipl.inž. gozdarstva; POKLIC: revirni gozdar v revirju Javorje;

MOTO: IN DUBIO PRO REO ( v dvomih se odloči za boljše )

GLASBA:

• pet letnikov nižje glasbene šole za kitaro in teorijo glasbe

• samouk na diatonični harmoniki

• glasbeni duet ( »duet za doživet« )

• mešani pevski zbor pod vodstvom Matjaža Rinka

• osnove solopetja

• škofjeloški oktet ( 2. Tenor )

HOBIJI: glasba, fotolov, ljubiteljski vrtnar, gojitelj okrasne perutnine, snovanje ribnikov, snemanje družinskega arhiva in obdelava videa.

Andrej Žagar: Umetniški vodja Škofjeloškega okteta, 2.TENOR

Andrej ŽagarRojen sem leta 1977.

Vodenje Škofjeloškega okteta sem prevzel v letu 2010. Po poklicu sem univ. dipl. ing. agronomije in v tem poklicu tudi službujem, hkrati pa se z glasbo ukvarjam že od zgodnje mladosti in mi je poleg rednega izobraževanja in službe v mojem življenju vedno v največje veselje. Glasba me je začela navduševati, ko sem poslušal pevce in orgle na koru domače cerkve v Stari Loki, kjer je pel tudi moj oče.

 

Sam sem začel s harmoniko na glasbeni šoli v Škofji Loki, nadaljeval s klavirjem prav tam, nato pa zaključil z orglami na orglarski šoli v Ljubljani. Znanje sem izpopolnjeval tudi naprej na pevsko-zborovodskih seminarjih in srečanjih. Z vodenjem pevskih zborov sem začel že v študentskih letih in leta 1996 najprej prevzel vodenje Mešanega pevskega zbora Sv.Urh v Smledniku, še istega leta pa tudi mešani in moški pevski zbor župnije Stara Loka.

 

Največ domačih in mednarodnih uspehov sem se veselil z vodenjem pevskega zbora Lubnik iz Škofje Loke, s katerim sem bil na treh velikih koncertnih turnejah pri Slovencih v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Argentini. Leta 2009 sem začel peti pri Škofjeloškem oktetu in leta 2010 na pobudo pevcev prevzel vodenje. Delo z oktetom mi je v poseben izziv, saj je povsem drugačno kot pri večjih mešanih zborih.

 

Organizacijsko je mnogo lažje, glasbeno precej zahtevnejše, pevci se med seboj precej bolj slišimo, se nadziramo, prilagajamo drug drugemu in tudi hitreje napredujemo. Danes poleg Škofjeloškega okteta redno igram orgle v župnijah Stara Loka in Smlednik ter vodim pevski zbor v Smledniku. Vesel sem, da me pri vseh pevcih spremlja tudi žena Tina, ki je pri oktetu predsednica, v Smledniku, njeni rojstni župniji, pa pevka.

Matjaž Dernovšek, 1.TENOR

Matjaž DernovšekRojen sem leta 1967.

Že od malih nog sem prepeval v šolskem zboru in dolga leta igral na tamburico pri skupini Bisernica iz Reteč pri Škofji Loki. Kasneje sem se pridružil še cerkvenemu pevskemu zboru in nato še oktetu Ceh. Pri škofjeloškemu oktetu pojem prvi tenor. Sem poročen in imam dve hčerki. Petje mi je v veliko veselje in zadovoljstvo.

 

Robert Malovrh, 1.TENOR

Robert MalovrhRojen sem leta 1971.

Življenjsko nepozabni trenutek na področju glasbe sem doživel že zelo zgodaj, namreč pri petih morda šestih letih, ko sem v nekem trenutku zaslišal skladbo ansambla Bratov Avsenik. Zame so bili to zvoki nepojmljive lepote, še skladbe se spominjam.

 

Od takrat sem ji zapisan. Pri devetnajstih sem se kot pevec pridružil ansamblu Kranjski kvintet, kasneje pa odšel k ansamblu Melos. V tem letu smo v domači župniji ustanovili mladinski cerkveni pevski zbor, kmalu nato pa sem se pridružil še Lovskemu pevskemu zboru Medvode. V letih 2002 in 2003 sem sodeloval tudi z ansamblom Igor in zlati zvoki in pri njem posnel zgoščenko Avsenikovih skladb v novi preobleki. Pogosto sem nadomeščal pevca Braca Korena pri hišnem ansamblu Jožovc, sodeloval pri televizijskih oddajah, snemanjih videospotov itd.

 

Nekakšen triumf sem doživel leta 1996, ko sem sprejel povabilo maestra g. Antona Nanuta za sodelovanje pri novem Slovenskem oktetu, vendar sem kljub uspešno opravljeni avdiciji prvo tenorsko mesto iz osebnih razlogov zavrnil. Sem avtor dveh skladb, polke Naše sorško polje in valčka Zvon želja v izvedbi ansambla Melos, ki govori o Bledu in njegovih lepotah.

 

Skupno sem sodeloval pri šestih albumih, tako pri zborih kot pri ansamblih. Po poklicu sem lesarski tehnik in od leta 2003 nadaljujem z obrtno dejavnostjo stavbnega pohištva. Pripadnost osnovnemu poklicu, ljubezen do glasbe, žene in treh otrok je očitno moje poslanstvo, težko in zahtevno, pa vendar zelo lepo.

Janez Purgar, 1.TENOR

Janez PurgarRojen sem leta 1972.

V osnovni šoli sem prepeval v šolskem zboru, kasneje dolga leta v cerkvenem zboru v Zalem Logu. Že deset let pojem pri MePZ Lubnik, v vmesnem času sem bil tudi pri sekstetu Poljana. Petje me sprošča, mi da močne energije, obenem pa čutim potrebo, da slovenska pesem ne gre v pozabo in se predstavi vsem, tudi mladim.

Po poklicu sem orodjar, zaposlen v TCG UNITECH LTH d.o.o. Poročen in oče dveh hčera. Živim in delam na manjši kmetiji, kjer imamo konje.